3 Central Square, Cardiff - GreenBlue Urban
HomeTree Planting ProjectsCommercial3 Central Square, Cardiff

3 Central Square, Cardiff

Description

Opened on 1st March 1967 (St David’s Day) by Princess Margaret, Broadcasting House in Llandaff, Cardiff was the first BBC Wales building to bring together the Corporation's radio, television, news, and other functions into one site. Further expansion in 1975 along with the newly constructed drama production studios at Roath Lock in 2012 (case study) enabled BBC Wales to thrive – however with enhanced technology and the requirement for additional production space a move was sought.

The site at 3 Central Square, Cardiff a former bus station saw the development of BBC Cymru Wales New Broadcasting House that now runs many of its broadcasting services (radio and TV) from using IP based studios.

The £120 million building designed by Foster + Partners, alongside engineers Arup and Aecom, complimented the interior design by Overbury and Sheppard Robson. There are four floors providing 14,454.0 m2 studio and production space to house the 1,200 staff. making it nearly 1.5 times the area of the Millennium Stadium pitch.

Construction started in December 2015 on the site with completion nearing April 2018, after which the headquarters was fitted out with the new technology before staff moved in, around October 2019. The first live transmission took place on 14th July 2020 for BBC Two Wales with the first introduction to the Six O’clock news on BBC One ales the following day.

GreenBlue Urban was delighted to support the designs alongside Landscape Architects Hyland Edgar Driver to enable the long-term establishment and continued growth of the Quercus Perlustrin’s within the GBU ArborSystem linked tree pits. Landscape Contractors Afan Landscapes supported the installation of the now rejuvenated central square with urban tree planting products to include; RootSpace 600, the industry leading pavement support system made from 100% recycled material and manufactured on-site at the GBU headquarters in East Sussex.

RootSpace is designed for maximum soil rooting volume and is utility friendly, perfect for congested cities and town centres. The difference between RootSpace and other soil cells is the 500mm aeration lid, providing optimum conditions for soil maximising root growth and tree health. Further supported by the RootRain Arborvents for direct aeration with root growth directed by GBU’s ReRoot 600.

The results speak wonders, GreenBlue Urban are pleased to present yet another successful case study that encompasses the long-term vision for the city enabling green infrastructure, reducing heat mitigation, managing stormwater, whilst promoting social cohesion and the health and well-being for all those that work and commute via the commercial area of Central Square.